Boekje in de bieb

Het boekje over de drieling van Terhole is op vele plaatsen te koop, maar ook te leen bij de Bibliotheek. Dit bericht op Facebook zag ik net voorbij komen en dan vind ik het altijd leuk om het boekje op zo’n foto terug te zien. In dit geval bij Museum het Bolwerk te IJzendijke waar ik natuurlijk ook een band mee heb. Maar je kunt hiervoor ook terecht bij Museum het Warenhuis te Axel, bij Galerie Lokaal 54 in Terneuzen, bij de Zeeuwsche kringloopbeurs te Sint Jansteen, bij De Stoof Brocante te Zaamslag, en op nog heel veel meer plekken.

En als je om welke reden dan ook niet naar de Bieb of de winkel kan gaan kun je het ook gewoon on-line bestellen via Boekwinkeltjes.nl. Dan stuur ik het gewoon naar je toe.

Het mooiste Zeeuwse boek

Via de site van de PZC kun je op een van de 64 inzendingen stemmen voor de PZC publieksprijs voor het mooiste Zeeuwse boek. Een van die boeken die hier tussen staan is het boekje over de drieling van Terhole.

Hoe meer mensen stemmen hoe meer kans er op bestaat dat mijn boekje in de prijzen valt. Via de site van de PZC kun je je stem uitbrengen.

Er zijn zoveel prachtige boeken geschreven en ingezonden vanuit het Zeeuwse dat het best moeilijk zal worden om een stem uit te brengen. Ik zie al titels staan die beslist op mijn verlanglijstje komen te staan. Maar een stem op mijn boekje is natuurlijk bijzonder welkom.

Vertelavond IJzendijke

Na een lange tijd stilte door corona maatregelen begint alles weer een beetje zijn gang te hervinden. Zo ook de vertelavonden in het Zeeuwse. 15 Oktober vertel ik over de drieling van Terhole in het Mauritshof te IJzendijke.

Boekillustraties

De vele illustraties die ik al gemaakt heb voor het boek ‘Wiese, de gesel van Axel’ krijgen een ‘make-over’. Niet allemaal maar sommigen kunnen beter en meer ‘sprookjesachtiger’. Daar ben ik nu mee begonnen. De tekeningen zijn pentekeningen in drie pendiktes, met een gewassen inkt nabewerking. Als het experiment slaagt, en als het er beduidend beter uitziet dan de bestaande tekeningen, ga ik alle tekeningen overnieuw maken.

De Zeeuwse Boekenprijs

Met de nodige trots zie ik het boekje ‘De drieling van Terhole‘ tussen alle inzendingen staan voor de Zeeuwse Boekenprijs 2021. Zeeuws Vlaanderen is goed vertegenwoordigd. Want twee boeken verderop zie ik al het boek van dorpsgenoot Johan Robesin staan (Alles voor de Hertogin). We schrijven een beetje over hetzelfde onderwerp. Vruchtbaar Zeeuws land onder water zetten. Een onzalig idee uit de haven van Antwerpen en politiek Den Haag wat nergens in heel Zeeland goed valt.

Een van de tekeningen uit ‘De drieling van Terhole’. Een bevel tot onteigening.

Grond onteigenen, boerderijen afbreken, prachtige bomenlanen omzagen, vruchtbare grond afgraven, etc. etc. Het zal voorlopig nog wel jarenlang onderwerp van gesprek en ergernis zijn, hier in het Zeeuwse.

De drieling in de bieb

Door al het gelazer rond corona is het lange tijd best wel stil geweest rondom het boekje en de plannen om meer verhalen uit te gaan geven. Langzaam maar zeker komt daar een beetje verandering in. De eerste vertelavond staat reeds gepland en vandaag ben ik weer op stap met een stapel boekjes om ook de verkoop ervan een impuls te geven. Ook is er al weer contact gelegd met Kickstart voor de Kunst om een filmpje te gaan maken voor de donateurs die me zo geweldig op weg geholpen hebben om het eerste boekje uit te kunnen geven. En het boekje doet mee aan de boekenprijs van de Zeeuwse bibliotheek. Wist je overigens dat het boekje gewoon in de collectie zit van de bibliotheek?

Op de site van de Zeeuwse bibliotheek kun je het zelfs on-line reserveren en ophalen bij de bibliotheek van Middelburg.

Het verhaal van Wiese, de gesel van Axel, ligt klaar voor de eerstvolgende uitgave. Er moet nog wat gesleuteld worden aan de cover, die ik nog moet gaan schilderen, maar op wat kleine dingetjes na zal ook dit boekje straks naar de drukker gaan. Achterin zit straks een voorleesversie in het onvervalst Hoeks dialect, omdat het verhaal zich in, mijn dorp, Hoek afspeelt. Dit verhaal, uit 1606, moet je eerst gelezen hebben wil je iets van het derde verhaal, de mysterieuze kerkbrand van Hoek (op de nieuwjaarsdag van 2014 naar 2015), begrijpen.

Natuurlijk kun je het boekje nog steeds op tal van plaatsen kopen. Voor 10 Euro ben je eigenaar. Voor de verkoopadressen kun je even kijken op de pagina ‘Het boekje‘.

Terhole en Slagerij Bracké

Terhole is iets bijzonders. Dat zie je al als je er langs rijdt. Dan zie je een kerktoren en een prachtig huis tussen het landelijk groen. Als je even de moeite neemt om van de doorgaande weg af te wijken en door Terhole heen te rijden zie je meteen wat ik bedoel. De echo’s naar het verleden zijn hier nog zichtbaar. De rust van weleer heeft het dorp nog in haar greep. Schilderachtige plekjes zijn nog zichtbaar tussen de oprukkenden bouwvervuiling van de moderne tijd. Die bouwvervuiling is ook hier aanwezig, maar minder schadelijk dan elders. Wat me vooral boeit is de atmosfeer. Die atmosfeer was de ideale setting voor mijn boekje over het verhaal van de drieling van Terhole.

Het dorp heeft de charme van een Frans dorp waar de tijd geen haast heeft. De menselijke maat is hier voltallig aanwezig. De enige winkel die nog open is is die van Slagerij Bracké. Een echte plattelands kwaliteitsslagerij. Hier haal ik voor de laatste keer Hachee. Want na deze aankoop is de winkel waarschijnlijk voor goed gesloten. Hier was mijn boekje te koop. Ik weet dat mensen van ver hier naar toe kwamen om alles met eigen ogen te aanschouwen. Vanuit Limburg, Gelderland en zelfs Friesland. Wie het boekje gelezen heeft wil dat met eigen ogen zien en beleven. Hoe het nu verder gaat met de winkel in Terhole is nog de vraag. Er zit iets aan te komen in de zin van opvolging, heb ik begrepen. Ik hoop nu van harte dat dat gebeurd.

Met de verovering van zalige hachee is ook het laatste verkooppunt van het boekje in Terhole komen te vervallen. Ik zoek nog wel naar een nieuw verkooppunt omdat ik nu weet dat het voor buitenstaanders erg leuk is om hier het boekje te komen kopen. Dus mocht iemand in Terhole een goed idee hebben, dan hoor ik het graag.

Als ik wegrij uit het dorp moet ik even stoppen voor een slome zwart-witte poes die op z’n gemak de weg oversteekt. Het dier heeft geen haast en geen tijd en laat precies zien wat ik bedoel. Met een dubbel gevoel rij ik naar huis. Ik zal Slagerij Bracké heel erg gaan missen. En ik zal de enige niet zijn. Toch zal ik hier nog vaak komen. Zomaar om even de sfeer te proeven en om even geen haast en geen tijd te hebben.

De drieling ‘in the picture’

Westdorpe, het warmste dorp van Nederland, besteedde vandaag aandacht aan het boekje over de drieling van Terhole. Op de foto’s zie je op de achtergrond het schilderij dat ik aan het maken ben voor de gemeente (Terneuzen) over de zwevende kiezer en de lijst van heel veel stempotloodjes.

In het atelier werk ik nu aan twee schilderijen. Een voor de zomerexpositie van galerie Sille te Oudewater en een voor de gemeente. Het gaat allemaal wat traag omdat ik de laatste tijd last heb van een hardnekkige verkoudheid en een kaakontsteking waardoor ik me nauwelijks kan concentreren op het werk. Dat hoort bij het weer van de afgelopen tijd, denk ik dan maar. Nu voel ik me al weer wat fitter en ben ik weer hele dagen in het atelier aan het werk.

Script voor het tweede boek klaar

 

Gisterenavond laat het ik het script voor het tweede boek, ‘Wiese, de gesel van Axel’, kunnen voltooien. Ook de laatste tekeningen zijn gemaakt en het boek telt nu 97 pagina’s. Dubbel zo dik dus al het eerste boekje van ‘De drieling van Terhole’.

Er zitten dus ook dubbel zoveel tekeningen in. Als laatste komt er nog een gecomprimeerde vertel-versie in het zuiver Hoeks voor een voordracht tijdens een vertelavond. Het verhaal speelt zich af in de periode van 1606 en in 1886-1888 in het Land van Axel. Maar voor een belangrijk deel ook in Hoek. Het volgende boek zal geheel over mijn dorp Hoek gaan. Daar speelt zich dan het hedendaagse spookverhaal af dat zich in 2015 voltrok.

Dit spookverhaal begint op onze Hoekse molen, de Windlust, waar het verhaal over Wiese verteld wordt door onze dorpsverteller.