In het nieuws bij GO-RTV

Vandaag sta ik met mijn verhaal over de Koppermaandag prent op de site van GO-RTV, onze lokale omroep. Aanstaande Maandag is het Koppermaandag. De eerste Maandag na Driekoningen. Een bijzondere dag die al genoemd werd in de 15-de eeuw. Vanaf nu doe ik daar ook actief aan mee door elk jaar een Koppermaandag prent te drukken.

Het idee kwam tot stand toen ik bij collega drukker Eric zag hoe hij zelf papier stond te scheppen. Een prachtig product wat redelijk eenvoudig zelf te doen was. Ik kreeg van hem zijn ‘schepraam’ te leen en een lading papier snippers om daar papier pulp van te maken zodat ik zelf kon gaan scheppen. Zo ontstond het idee om een druk te gaan maken van tekst en een tekening op zelf geschept papier als Koppermaandag prent die ik aan iedereen toe kon sturen.

Eric leerde mij in enkele minuten hoe ik zelf het papier kon scheppen voor deze prent. Een wonderlijk proces wat een beetje tovenarij lijkt als je plots een vel kletsnat papier op zo’n schepraam ziet liggen. Dit was de basis voor het idee om alles zelf te gaan maken, op de drukinkt na. Volgend jaar komt er weer een Koppermaandag prent. Ook weer op zelf geschept papier.

Sinterklaas in Virginia

Het altaarretabel voor Sinterklaas is opgenomen in de database van het St Nicolas Centre in Virginia. Dat er internationale belangstelling voor dit werk bestaat was al bekend, maar nu ook aan de overkant van de grote sloot.

Hierboven zie je een pagina uit die database die geheel is geweid aan de Sint Nicolaaskerk te Heuthuysen en dus ook over het altaarretabel voor Sinterklaas. Het doet me goed om te zien dat er zoveel belangstelling voor is. Zachtjes aan begint men er de betekenis van te begrijpen en te waarderen. Met dit altaarretabel wordt het oorspronkelijke verhaal van het spel rond de heilige Nicolaas in beeld gebracht dat, naar men vermoed, rond het jaar 1236 ontstond in het straattoneel. Net zoals vroeger bepaalde gebeurtenissen uit de Bijbel werden verbeeld in een retabel, zo wordt ook dit verhaal over dit spel in dit retabel verbeeld.

Zeeuwse Kley in de krant

Eigenlijk sta ik zelfs dubbelop in de krant. Bovenal met mijn historisch verantwoorde verbouwingsplannen, maar ook met de aankondiging van mijn dagje schilder cursus voor Toonbeeld op 30 Augustus a.s.

Mijn voorliefde voor Zeeuwse geschiedenis, cultuur en landschap staat uitstekend omschreven. Het herstel van de waterput was de aanleiding. Dergelijke putten worden nog steeds gesloopt omdat men niet weet wat je er mee kan in de moderne tijd waarin alles op het schermpje van een smartphone plaats lijkt te vinden. Het echte leven lijkt zo ver weg.

Het herstel van mijn waterput is niet alleen een nostalgische overweging. De put gaat ook weer gebruikt worden voor het spoelen van, bijvoorbeeld, groente die uit mijn moestuin komt, maar ook voor tal van andere klusjes waar je niet direct leidingwater voor nodig hebt. De oorspronkelijke waterpomp uit de keuken komt weer terug te staan in de keuken met een eigen spoelbak. De pomp staat aangesloten op de waterberging/put, die nu al bijna in oude glorie hersteld is.

Expositie in het nieuws

De expositie van Anne Mannaerts en van mij staat vandaag in de krant. Kunstrecensent Nico Out schreef er een mooie review over. Het lag Anne en ik een keer samen zouden gaan exposeren. Dat is dus nu een feit. Net als een winkel is de galerie, Lokaal 54, te bezoeken na afspraak. Je moet dan aangeven hoelang je in de galerie rond wil kijken.

Crowdfunding voor het boekje in de krant

Met 43% van het streefbedrag al binnen kan ik zeggen dat de crowdfunding campagne voor de druk van het boekje lekker loopt. Vandaag ook nog een mooi stukje in de krant. Maar ik ben er natuurlijk nog niet. Om het streefbedrag van €2500,- te halen heb ik uw hulp nog even hard nodig. Dus, wie mij wil helpen het boekje uit te geven nodig ik van harte uit om even naar de pagina van Voor de Kunst te gaan en een donatie te doen. Dat kan al vanaf 10 Euro.

De pagina ziet er zo uit, als op de foto hierboven. Met nog 25 dagen te gaan kan er nog heel wat gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

In het Boerekrantje

Als je in Zeeland woont en je hebt een mooi boerenkostuum, dan kun je, net als ik, lid worden van Ôns Boeregoed. Een vereniging tot behoud van de prachtige streekdracht die we hier nog met enige regelmaat uit de kast halen om een bijzondere Zeeuwse daag door te brengen.

Zo’n prachtige vereniging heeft natuurlijk ook een eigen krantje. Het Boerekrantje. En daar sta ik nu in met mijn Zeeuwse werk, wat nu weer in de galerie van Anne Mannaerts hangt in Terneuzen. Helaas heeft zij de deur moeten sluiten in verband met de maatregelen rond het corona virus. Wanneer de galerie weer open gaat is nog niet bekend, want het kan zomaar zo zijn dat die maatregelen, ter bestrijding van de verdere verspreiding van het corona virus, nog verder worden aangescherpt en verlengd.

Maar heel leuk dat ik met mijn werk in het verenigingsblad sta. Dat voelt Boeregoed.

Aan tafel bij Omroep Hulst

Hedenavond was ik te gast bij Omroep Hulst om te vertellen over het boekje dat straks uit zal komen over ‘de drieling van Terhole’. Dit gesprek zal 11 Maart worden uitgezonden in het kader van de boekenweek.

Ik vond het een mooie belevenis en ik verbaasde me over de moderne techniek. Aan het eind van het gesprek kon ik nog even een kijkje nemen bij de regie, waar ik een walhalla aantrof van beeldschermen, knopjes en toetsenborden.

Samen met de directeur van de bibliotheek en schrijfster Rineke van der Wouwe kon ik wat vertellen over mijn boekje en de wereld daar achter. Terhole ligt op een flinke steenworp van Hulst en daarom was men ook best benieuwd hoe dit in elkaar zat.

De verschijningsdatum van het boekje is nog even ongewis. 14 Maart stond het in de planning om het bij de galerie van Anne Mannaerts te lanceren, maar die datum is al verschoven naar een later tijdstip omdat dan ook gelijk de opening van het nieuwe expositie seizoen van start gaat en dan kan zo’n presentatie alle aandacht wegnemen van het werk van de zeven exposerende kunstenaars, waaronder ikzelf, en dat is niet handig.

Nu blijkt dat het boekje meer gaat kosten dan was begroot. Daarom ga ik een crowdfunding actie opzetten i.s.m. Kickstart voor de Kunst. Zodra daar alle gegevens van bekend zijn is ook de datum bekend van de boekpresentatie. En dat zal dan uitgebreid vermeld worden op deze site.

In het (Zeeuwse) nieuws

Met enige trots kan ik vertellen dat weer in de krant sta. De komst van het eerste boekje met een eigentijds spookverhaal is op zich vrij uniek, heb ik me laten vertellen door echte deskundigen. Het gros van die verhalen stammen uit het verleden. Vanaf de naoorlogse periode werden er eigenlijk geen streekverhalen meer neergepend en al helemaal niet rijkelijk geïllustreerd.

Spookverhalen zijn er ook vandaag de dag nog steeds op het platteland van Zeeuws Vlaanderen. Ik schrijf ze op, of maak ze zelf en ik maak er de illustraties bij. Zo ben ik nu bezig met het verhaal rond de kerkbrand van mijn dorp Hoek. Dat is een vervolg op het tweede boekje dat ik uit wil gaan geven. Hieronder alvast een voorproefje.

Nieuwe kunstgids van Pot is uit

Trots als een aap met zeven… ‘Ballunatics 8′ staat op de cover van de nieuwe kunstgids van Art Gallery Pot. Binnenin de gids ook nog een werk van mij, plus natuurlijk ook werk van vele andere collega’s die hier permanent exposeren.

‘Ballunatis 8’ heeft nu een prominente plaats in de grote hal naast de balie. Je kunt het werk niet missen als je binnen komt. Gisteren was er nog een drukke bedoening met heel veel dames uit België. Dat het een leuk feestje is geweest zag ik al toen ik aan kwam lopen.

Dit stond nog voor de deur. Een pracht van een HY bus. Zo’n ding wil ik ook nog steeds hebben. Dit is wel een echte oude, met een gescheiden voorruit en deuren die van achteren scharnieren. Deze bus moet nog worden opgehaald door de eigenaar van een restaurant. Als die dat vergeet haal ik ‘m gewoon op.

Het is niet de eerste keer dat ik hier leuke voertuigen heb zien staan. Doorgaans heel luxe sjezen als Aston Martin, Daimler, Porsche en Maserati. Nu dus iets wat meer bij mij past.