Belangrijk nieuw verkooppunt voor het boekje

Een heel belangrijk punt waar nu het boekje te koop is is wel de winkel van Theo in Zaamslag. De brocanterie, antiek, design en geweldig leuke curiosa die Theo overal en nergens opspeurt en in zijn winkel onderin de kerk uitstalt is feitelijk de springplank naar een etage hoger, het Podium van Zaamslag. Hier begon mijn belangstelling om te schrijven over streekverhalen en nog veel meer. Het boekje is dan ook hier tot stand gekomen.

Na een lange periode van sluiting, door de corona maatregelen, is de winkel weer beperkt open. Een zegen voor een mooie spullen-freak als ik. Maar ook een belangrijk punt voor het Zeeuws Vlaamse culturele leven met het boven de winkel gevestigde podium, waar tot voor kort heel wat muziekuitvoeringen, lezingen, theater en de jaarlijkse vertelavond werden georganiseerd. Na de corona crisis gaat ook het podium weer snel open en is er weer volop ruimte voor kunst en cultuur.

Nu ligt het boekje er te koop en kunnen alle liefhebbers van streekverhalen hier terecht.

KRO/NCRV radio bij het altaarretabel

Vandaag kreeg het altaarretabel voor Sinterklaas aandacht van de KRO/NCRV radio. Op 5 en 6 December zal het uitgezonden worden. Kinderen brachten hun tekeningen voor Sinterklaas naar het retabel. Het drieluik is nu geopend. Dat blijft zo zolang de Sint in het land is. 6 December gaat het weer dicht. Tot volgend jaar.

Nu kunnen ze brieven en tekeningen posten in de brievenbus van het altaarretabel aan de Sint. Ze krijgen altijd antwoord van de Sint en nu is het retabel vooral voor hen aanwezig. Een kinderdroom kan hier alle ruimte krijgen. De fantasie kan de vrije loop gaan en Daar is dit retabel primair voor bedoeld.

Als ik de verbouwing achter de rug heb ga ik er zelf ook weer even langs. Het kastje met het hoefijzer van het paard van Sinterklaas moet daar nog naar toe.

Bouwatelier

In het atelier is het momenteel weer een houtwerkplaats. Ik maak een aanrechtblok op maat voor mijn keuken. Van schilderen komt nu even niet veel terecht. De keuken was al langer aan een grondige verbouwing toe en door omstandigheden heb ik niet gewacht tot de zomer, waarin die verbouwing gepland stond, maar doe ik een deel nu.

En zo ziet de keuken er nu uit. Het is een grote puinhoop, maar ik weet wat het gaat worden. Voor het aanrechtblok is een vloertje van beton gestort en de waterleiding is opnieuw aangelegd. Hier moet nu alles zorgvuldig op maat gemaakt worden voor mijn lang gewenste landelijke keuken. Een hoop werk waardoor ik even niet kan schilderen, maar die tijd komt hopelijk spoedig weer terug.

Drieling in ceramiek

In het ceramisch atelier van Tine van der Zee heeft zich een bijzonder proces voltrokken. De drieling van Terhole staan nu in drievoud afgebeeld in twee schotels en een bord. Een wonderbaarlijk proces waar ik weinig van begrijp, maar wat ik natuurlijk helemaal geweldig vind.

Het 16-de verkooppunt voor het boekje en met het boekje op de radio

Als er één winkel is waar de drieling inkopen zouden doen dan is deze het wel. De winkel van kaasboerderij De Vos in Biervliet. Vanaf vandaag kan ook daar het boekje gekocht worden. Dit is wel de landwinkel pur sang. De drieling zou zich hier helemaal thuis voelen.

Overigens was ik gisteren nog even op de radio bij Goedemorgen Zeeland van Omroep Zeeland. Elsa besteedde aandacht aan mijn boekje met een interview. Er zijn 10 boekjes in de verloting voor trouwe luisteraars van haar beroemde programma.

De drieling gaat wat beleven

Ik was vandaag even in Oost Souburg. Bij het paleis van Omroep Zeeland om tien mensen blij te maken. Waarmee? Dat hoor je komende week wel op de radio bij ‘Goedemorgen Zeeland’.

En omdat ik toch in de Kanaalstraat was ging ik ook nog even langs bij Anneke Bal die ik ken vanuit het streekdrachten wereldje. Zij verkoopt nu ook mijn boekje in haar winkel ‘De Sierspeld’. Dus ook de hele regio Vlissingen, Middelburg en Oost Souburg kan er even voor naar de winkel lopen in plaats van bestellen per post. Scheelt weer 4 Euro.

De inzegening van het altaarretabel voor Sinterklaas

Gisteren vond de officiële inzegening en presentatie plaats van het altaarretabel voor Sinterklaas in de Sint Nicolaaskerk te Heythuysen. Voor mij een hele drukke dag, een moment suprème en de kroon op al het werk wat ik er aan heb gehad. Helaas konden we maar een beperkt aantal mensen uitnodigen i.v.m. de corona maatregelen. Dan moet je keuzes gaan maken en besloten we om twee presentaties te houden voor telkens maximaal 30 mensen. Later, als het corona gelazer achter ons ligt, gaan we nog wel een presentatie houden voor iedereen die we hebben moeten overslaan en die we er toch wel heel graag bij hadden willen hebben.

Over persaandacht hadden we niet te klagen. Zowat de hele Limburgse media was aanwezig en er verscheen vandaag al een mooi artikel in de Limburger.

Voor pastoor Marcus Vankan was het ook de dag dat hij zijn boekwerk over Sint Nicolaas kon presenteren aan het publiek. ‘Heilige Nicolaas, bruggenbouwer tussen Oost en West. 1700 jaar devotie, legenden en volksgebruiken.’ Als pastoor van de St- Nicolaaskerk te Heythuysen weet hij als geen ander bij de bronnen te komen om dit verhaal voor eens en altijd helemaal correct te vertellen.

Mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Bisdom Roermond, nam het boek in ontvangst en zegende het altaarretabel voor Sinterklaas officieel in. Het was een prachtige ceremonie, waar ik gek op ben, en natuurlijk een belangrijke eerste stap in de richting om het Sinterklaas verhaal te vertellen zoals het ons door onze voorouders werd verteld. Iets wat nog maar weinig mensen weten, hebben we gemerkt.

Er zijn heel veel foto’s en films gemaakt van deze dag. Het is vrijwel ondoenlijk om alles te laten zien.

Als klap op de vuurpijl kreeg ik uit handen van Marcel Janssens, van Confraternité Saint Nicolas Asbl, Liege, een vrienden onderscheiding voor het scheppen van het altaarretabel voor Sinterklaas.

Tot zover de avonturen van een kunstenmaker van en dag geleden. Vandaag ga ik uitslapen, bijkomen en vooral alles wat ik de afgelopen tijd heb meegemaakt op me in laten werken. Ondanks al het corona gelazer vind ik het een fantastische tijd.

 

Affiche voor winkel verkoop van het boekje

Zo hier en daar zie je al waar het boekje te koop is, zoals hier bij Galerie De zwarte kat te Axel. Dit ga je straks op veel meer plaatsen door het hele land zien. Om te weten waar het boekje te koop is kun je even kijken op de pagina ‘Het boekje’ bovenin de zwarte balk op mijn site.

Vandaag kwamen er weer twee verkooppunten bij. Bij ‘De Zwarte kat’ te Axel en bij ‘Het stoffen hoedje’ te Zaamslag.

Vanaf volgende week zal het boekje ook in Breda te koop zijn. Als je ergens zo’n affiche ziet hangen, zoals hieronder afgebeeld, weet je dat je daar ene boekje kunt kopen. Zodra er nieuwe verkooppunten bijkomen zal ik dat meteen vermelden op mijn site.

 

Boekjes bestellen?

De boekjes kunnen ook per post verzonden worden. Ze worden al volop besteld. Tot zelfs in Groningen en Leeuwarden aan toe. Er komt dan wel 4 Euro aan portokosten bij voor één boekje. Meerdere boekjes tegelijk verzenden kost al snel €7,25. De verkooppunten worden snel uitgebreid. Binnenkort komen er punten in Brabant en Limburg bij en later nog iets hoger het land in. Maar daarover lees je straks meer. Verzenden kan dus altijd. Zodra het geld binnen is worden de boekjes direct verzonden. Dan zie je zo’n pakketje in de bus vallen.