In het nieuws

Vandaag geen eigen filmpje, dat komt morgen weer met een wel heel gaaf verhaal, maar een filmpje van GO-RTV uit Terneuzen. Onze regionale zender die aandacht gaf aan het maken van een tweetal schilderijen die straks in het Stadskantoor van Terneuzen komen te hangen.

Het heet ‘De zwevende kiezer’ en gaat natuurlijk over kiesrecht. Hier wordt dat als heel vanzelfsprekend ervaren, maar wie even naar de televisie kijkt zal zien dat dat lang niet zo vanzelfsprekend is. Neem nou Rusland. Wie het woord ‘oorlog’ in de mond neemt belandt geheid in de gevangenis. Wie oppositie wil voeren eveneens. In een strafkamp zelfs, nadat hij werd vergiftigd. Stel je eens voor dat Premier Rutte opdracht geeft om iemand als Pieter Omzicht te vergiftigen en als dat mislukt naar een strafkamp stuurt.

Kim Jong Un is geen haar beter, maar wel een stripfiguur om te zien, waardoor je al snel een glimlach op je gezicht krijgt als je naar dit werk kijkt. Hij kijkt met zijn verrekijker naar al die zwevende kiezers en de twee burgemeesters die zich inzetten om het mogelijk te maken om iets te kiezen. Dat is dus precies wat hij niet wil. Toch wil hij wel net doen alsof hij erg democratisch is. Hij schrijft verkiezingen uit waarbij je alleen op hem kan stemmen om het makkelijk te maken. Hij krijgt daarom één stempotloodje aan zijn lijst.

De zwevende kiezers hebben 3500 stempotloodjes ter beschikking. Zij maken het dan spannend. Op het laatste moment kunnen ze nog iets heel anders gaan kiezen dan ze aanvankelijk van plan waren. Wie goed kijkt zal zien dat de ambtsketen van Jan Lonink vervaagt. Hij was onze burgemeester, maar iedereen zal hem voorlopig nog wel als burgervader blijven zien. De ambtsketting van Erik van Merrienboer licht juist op. Hij heeft het stokje van Jan Lonink overgenomen. Zo wordt dit werk ook een beetje een tijdsdocument.

De kerkklok staat op 5 voor twaalf. Hoogste tijd dus voor de zwevende kiezer om nog snel even anders te gaan stemmen. Kiesrecht lijkt dus heel vanzelfsprekend, maar is dat beslist niet. Het recht om te kiezen wordt nu bevochten door de complete bevolking van Oekraïne. De centrale boodschap van dit werk is, ‘kiesrecht’. Denk daar eens over na als je de keuze mag maken en je van die keuze onthoudt omdat het je geen bal interesseert.