Vandaag kreeg ik hulp van twee experts op het gebied van historisch drukwerk. John en Karel. John woont hier een eindje verderop in Pilippine waar hij een Monotype lettergieterij heeft en mij van tekstblokken kan voorzien, en Karel heeft het Historisch Druckerytje te Middelburg. Beiden zijn ook lid van ‘Drukwerk in de marge’ en maken actief deel uit van de wereld van ‘Iron press Private printers’.
John bracht dit doosje mee met ‘initialen’. Dat zijn loden letterblokjes met versierde letters waarmee een hoofdstuk begonnen kan worden. Voor dit doosje met initialen is hij helemaal naar Polen gereisd om ze te kunnen gieten in matrijzen die ze alleen daar hebben. In mijn voorbeeldboek uit 1664 kan ik daar en mooi voorbeeld van laten zien.
Een initiaal, in dit geval de letter ‘P’, geeft de start van een nieuw hoofdstuk aan. Zo kan ik dat dus nu ook gaan doen in het Wiese-boek met de initialen die John meebracht.
Een ander belangrijk onderdeel is dit. Karel bracht het ‘Nummero-teken in lood. Aan het begin van elk boek komt dat te staan. Met pen vul ik het nummer in en de hoeveelheid boeken die er van dit exemplaar gedrukt worden. Dat zou dan nummer 1 van de serie van 250 boeken kunnen zijn, want dat is mijn streven. 250 handgedrukte en handgebonden boeken met het complete verhaal van Wiese, de gesel van Axel.
In warm rood komen straks de belangrijke naamsvermeldingen te staan op de titelpagina. Karel bracht daarvoor dit blik van Van Son mee. Zo komt de werkelijke druk steeds een stapje dichterbij. Een heel avontuur in ontwikkeling, want steeds kan er nog wat bijgesteld en verbeterd worden voordat de daadwerkelijke druk gaat beginnen. Een heel proces en ook een heel avontuur.