Drukkunst als erfgoed

Op dinsdag 31 mei is de drukkunst officieel bijgeschreven in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Een belangrijke stap in de richting van het behoud van een prachtig ambacht dat volledig dreigde te verdwijnen door vernieuwingsdrang.Gelukkig zijn er de laatste tijd steeds meer mensen in dit vak geïnteresseerd, zoals ik, die het vak niet alleen willen behouden in een museum, maar er ook daadwerkelijk mee aan de slag willen. Leuk detail op de foto is de Hopinson & Cope Albion pers. Een zelfde waar ik mee werk.

Drukkunst. Het woord zegt het al. De kunst van het drukken en die van het schilderen is een combinatie die in mijn atelier hand in hand samengaat. Natuurlijk ook met de kunst van het schrijven en illustreren van mijn eigen boeken. Aandacht voor dit bijzondere vak is zeer welkom, omdat er nog steeds materiaal en kennis verloren dreigen te gaan. Onder collega kunstenaars hoor ik dat er een groeiende belangstelling bestaat voor dit prachtige vak. Ik kan dat zelf onderstrepen.

In het oudste boekenmuseum ter wereld, Huis van het boek, ondertekenden Marco van Baalen, (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland), Sandra Bechtholt (directeur Huis van het boek), Maarten Kentgens (directeur Nederlands Steendrukmuseum) en Fronique Oosterhof (directeur GRID Grafisch Museum Groningen) het certificaat voor de bijschrijving. Vanaf 2023 wordt jaarlijks in maart de ‘Dag van de Drukkunst’ georganiseerd.

Sandra Bechtholt: ‘Wij zijn heel trots dat de drukkunst nu is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Samen met GRID Groningen, het Nederlands Steendrukmuseum en Huis van het boek proberen wij het prachtige ambacht van de drukkunst voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te houden en verder te ontwikkelen’.

De feestelijke ondertekening vond plaats bij de drukpers van de bekende typograaf en drukker Jean François van Royen (1878- 1942).

Huis van het boek | NEDERLANDS STEENDRUKMUSEUM Valkenswaard | Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland