Van Zeeuwse trekpaarden naar een Zeeuwse onthulling

Vandaag was het een zeer Zeeuws feestje. Om te beginnen in Burgh Haamstede, waar de paardenmannen de laatste graanoogst binnen gingen halen. Het was zonnig, er was veel hitte voorspeld, maar er stond een fris windje van zee. De zee ligt hier op een steenworp afstand van de graanakker.

Sjaco spande drie paarden voor zijn Albion zelfbinder en ging gelijk vooruut. Een machtig mooi gezicht. Helaas had ik niet alle tijd om er een inhoudelijk goed filmpje van te maken. Maar dat gaan we later nog wel eens doen met meer voorbereiding.

Dit is echt boeren-ambacht. Er zijn nog mensen te vinden die weten hoe het werkt en in het licht van de huidige ontwikkelingen op landbouwgebied zou het zomaar kunnen dat werken met paarden en spierkracht in de toekomst lonend wordt. Meer boeren op minder grond, kleine gemengde bedrijven (net als vroeger) en landwinkels die gekoppeld zijn aan de eigen oogst en kleinschalige toeleveranciers, lokaal product etc. etc. Het is maar zo’n gedachtenspinseltje waar ik het met enkele ervaren boeren over heb. Ze zitten allemaal op het schoptouw en willen het liefst niets meer met een overheid en een bank te maken hebben. Ook hier hangt de Nederlandse vlag op z’n kop en zoekt men naar oplossingen om uit deze alles verstikkende crisis te komen.

Foto: Samantha Strooband

En dan volgt de onthulling van het schilderij ‘De zwevende kiezer’ in het Stadhuis van Terneuzen. Een aanvulling op de kunstcollectie van de gemeente. Samen met de ontwerper van het tafeltje, oud burgemeester Jan Lonink en onze huidige burgemeester Erik van Merrienboer wordt de opening voltrokken. Daarna volgt nog een nazit met een borrel en hapjes en dan zit de Zeeuwse feestdag er weer op. Ik heb er een zeer goed gevoel bij. Het was weer eens een fantastische dag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *