Vandaag ben ik de hele dag bezig geweest met het zetten van loden lettertjes voor het unieke document van het ‘Lied van den DominĂ© van Yzendyke’. Frans heeft dat originele document thuis. Dat stamt uit 1780. Hij gaat, tijdens de vertelavond van a.s. Vrijdag, Dat spook verhaal over deze Dominee opvoeren en voor alle aanwezigen maak ik dus dit document op de meest oorspronkelijke wijze. Waarschijnlijk exact op de zelfde wijze als waarop het oorspronkelijke document is gemaakt. Met loden letters, prachtig geschept papier en een Albion pers.
In deze video geef ik er ook wat uitleg over. Het is niet zomaar een standaard drukwerkje zoals zo’n zielloos geval wat uit en computer komt rollen, maar een ouderwets handgezet stukje passie voor de oude drukkerij. Elke letter staat een beetje in het papier gedrukt. Dat voel je, dat zie je en dat geeft het document de authentieke waarde die erbij hoort. Niets is even makkelijk gemaakt, maar met toewijding en passie voor dit prachtige oude vak. Een loden drukletter is een driedimensionaal ding. Hiermee kun je met inkt een indruk maken op, en in, papier. Het zijn echte letters. Geen foto’s van letters, zoals in de computer.
Om je een ide te geven wat ik aan het doen ben leg ik het een en ander uit over het werken met oude druktechnieken die juist nu weer volop in de aandacht komen.