Werk aan de winkel

Met twee belangrijke exposities voor de deur is er weinig tijd voor klussen aan het huis, het fornuis en de tuin. Toch zie ik nog wel kans om de moestuin bij te houden, hoewel er niets nieuws meer wordt aangeplant. Daardoor ontstaan nu lege plekken, wat me niet aanstaat, maar er kan nog voldoende geoogst worden. Een lekkere verse komkommer, bijvoorbeeld, voor mijn ontbijt, Een boterham met kaas en komkommer. Ook de grote tomaten ben ik nu aan het oogsten, en ook die smaken prima op een boterham met kaas. Stevig ontbijt dus, deze ochtend. Maar waar nu alles om draait is het werk in het atelier. Ik werk aan drie schilderijen tegelijk om op tijd alles af te kunnen hebben. Dat betekent vroeg opstaan en laat gaan slapen.

Drie werken op een rij. ‘Escape’, ‘Het gerucht uit de Bontehondstraat’ en ‘Contra’. Alle drie de atelierezels, die ik heb, zijn nu bezet. Het is gelukkig geen race tegen de klok, maar een relaxte wijze van doorwerken. Alle schilderijen zijn enorm bewerkelijk en het kost gewoon veel tijd om alles goed af te werken.

Ondanks alle drukte heb ik gisterenavond laat toch nog een lading cherry tomaatjes weten te verwerken tot een overheerlijke ketchup. Anderhalve fles van elk 750 ml. De smaak van die tomaatjes maakt deze ketchup zo bijzonder. Deze keer maakte ik een zoete, maar ook pittige ketchup en ik denk dat dit de beste is die ik tot nu toe gemaakt heb. Dat is het grote voordeel van het hebben van een eigen moestuin. Ik kan de exacte rassen telen die ik wil hebben voor de juiste smaak die ik wil hebben. Niet alleen van de tomaatjes, maar ook de paprika, de peper en de ui die hierin verwerkt zitten komen van mijn eigen tuin. Alleen de knoflook niet. Daar had ik dit jaar geen plaats voor, maar volgend jaar heb ik ze weer.

De tuin wordt steeds leger. Er staat nog voldoende om te oogsten, maar normaal gesproken hadden er nu nieuwe gewassen gestaan op die lege plekken. Ik heb daar dit jaar geen tijd voor en ik heb de verleiding kunnen weerstaan om er toch wat neer te gaan zetten.

En dan heb ik nog mijn tabaksplanten, waar ik dit jaar mee ben gaan experimenteren. Ze groeien redelijk goed, maar ik heb er nog geen bladeren van kunnen oogsten die ik echt kan gebruiken om te drogen. Het is een leuk experiment, waar ik wel wat verwachtingen bij heb.

En dan heb ik nog de courgette plant. Telkens zit hij vol prachtige bloemen, maar ik heb er slechts één mooie courgette vanaf kunnen halen. Nieuwe vruchten geven hoop op nieuwe kansen. En voor je het weet heb je er ineens weer veel te veel.