Het boekje

Op diverse punten in het land zal het boekje te koop zijn. Elk verkooppunt staat hieronder vermeldt. De prijs van het boekje is 10 Euro.

Het boekje is te koop op de volgende adressen:

Axel

Art Gallery Pot

Museum het Warenhuis

Galerie De zwarte kat

Biervliet


Kaasboerderij De Vos

Breda


Van Kemenade & Hollaers

Via Mioni

Jan ‘d Art

Grauw


De Ketchupfabriek

Oost Souburg


De Sierspeld

Schoondijke
De Groene Polderwinkel

Sint Jansteen


Zeeuwse kringloopbeurs

Terneuzen


Galerie Lokaal 54

Zaamslag


De Stoof Brocante

 

On-line bestellen via ‘boekwinkeltjes’. De boekje worden dan direct vanuit het atelier verstuurd. Afhalen kan natuurlijk ook.

En hieronder vind je een foto-overzicht plus de exacte adressen.

 

  

In Breda

En straks, als al het corona-gedoe achter de rug is, ook te leen in de bibliotheek van Middelburg

Op diverse punten in het land zal het boekje te koop zijn. Elk verkooppunt zal hierboven vermeldt worden. Om te beginnen heb ik een stapel boekjes neergelegd bij Galerie en Kunstcafé Lokaal 54 van Anne Mannaerts in Terneuzen, waar ook mijn schilderijen uit de Zeeuwse collectie te zien (en te koop) zijn. De prijs van het boekje is 10 Euro.

De boekpresentatie op 10 Oktober

Als alles goed gaat komt het boekje 1 November op de markt. Door het corona gelazer heeft alles weer wat extra vertraging opgelopen. Zo stond ik met lege handen tijdens de boekpresentatie op 10 Oktober omdat ik net de pakketbezorger miste die de bestelde dertig eerste boekjes zou komen afleveren. Dat is het risico wat je loopt als je alles te strak pland.

Helemaal met lege handen stond ik gelukkig niet, maar het verdiende geen schoonheidsprijs. De presentatie ging gewoon door. Het betrof hier een exclusieve presentatie voor de donateurs die mij voor meer dan 75 Euro gesteund hadden met de crowdfunding campagne. Zo was het afgesproken in de campagne en alles zou vlekkeloos verlopen, maar het liep dus net een beetje anders.

De eerste boekjes zijn wel binnen. Mosterd na de maaltijd, maar het komt goed. Alle donateurs krijgen nu als eerste een boekje toegestuurd. Daarna volgt de grote offsetdruk van 1000 boekjes die straks verspreid gaan worden over diverse verkooppunten waarvan straks ook een lijst gepubliceerd zal worden op deze site. De verschijningsdatum wordt nu vastgesteld op 1 November, maar in deze tijd kan van alles mis gaan, dus hou ik het op een voorzichtige voorspelling.

Toch werd de boekpresentatie nog een leuk feestje dat op twee locaties gevierd werd. Bij Museum het Warenhuis te Axel en Art Gallery Pot, eveneens te Axel, waar op dit moment een tentoonstelling van mijn werk loopt.

Het begon meteen al goed vanaf de eerste dag dat ik de crowdfunding campagne via Voor de Kunst opzette. Nu, amper 2 weken later is het bedrag dat ik nodig heb om het boekje te laten  al binnen. Met een snelle tekening maakte ik het nieuws bekend. Je ziet de dorpsomroeper door het dorp (Hoek) gaan om het nieuws te verkondigen.

Het verhaal in het boekje is niet zomaar een toevallige keuze. Het ontstond uit ergernis over het onderwater zetten van de Hedwige polder en de hele politieke kermis die daar omheen hing. In mijn ogen, en gelukkig ook in die van velen, een schandalige gang van zaken. Feitelijk gaat het over het wegsaneren van de boeren cultuur. De bakermat van onze cultuur die 10.000 jaar geleden begon. Alles wordt ingewisseld voor economische belangen, zonder dat nog iemand oog lijkt te hebben voor het verdwijnen van die cultuur. Chris de Stoop, de auteur van het bestseller boek ‘Dit is mijn hof’ kan dat haarfijn uitleggen. Je kunt dat zien en horen in het onderstaande filmpje.

Het is de ergernis van velen. Zeker voor ons, Zeeuws Vlamingen, die met een gevoel van woede en machteloosheid achterblijven. Die woede kan een uitweg vinden in het verhaal wat ik schreef naar aanleiding van mijn eigen ergernis. Ik draai hierin de rollen om.

Vandaag is het grote moment aangebroken. De crowdfunding campagne voor de drukkosten van het boekje staat on-line en is gestart. Via deze link https://www.voordekunst.nl/projecten/10262-de-drieling-van-terhole kom je op de pagina van Voor de Kunst terecht. Ga je me helpen om dit boekje te laten drukken en uit te geven? Alvast enorm bedankt.

Ooit, lang geleden, ben ik eens begonnen met het tekenen van strips. Dat was voor mij een uitlaatklep. Ik kon tekenen, en schrijven, wat ik wilde en dat deed ik dan ook met passie en toewijding. Van tekenen ging ik weer over naar schilderen en de rest is geschiedenis. Sinds 2019 ben ik weer begonnen met tekenen en schrijven. Het is een tak van sport waar ik nooit genoeg van heb gekregen, maar waar ik eigenlijk niets mee deed.

Johan de Vries

Dat veranderde toen ik definitief in Zeeuws Vlaanderen ging wonen en een oud boekje dat ik als kind helemaal grijs gelezen heb weer voor de dag haalde. Het boek van Johan de Vries. ‘Het spookte in Zeeuwsch- Vlaanderen’. Die verhalen hebben mij van jongs af aan geboeid en ze worden nog steeds verteld op de vertelmiddagen en avonden in deze omgeving. Het zijn prachtige verhalen uit een ver en grijs verleden en ik vroeg me af of er ook nieuwe spookverhalen verteld konden worden. Spookverhalen van vandaag de dag.

Die bestaan. Je hoort ze wat later op de avond in de kroeg als de sprekers al wat op dreef zijn geraakt door het bier. Er gebeuren soms dingen die moeilijk of niet verklaarbaar zijn en als je daar over begint komt het vanzelf los. Ik pikte er een mooi verhaal uit wat op dat moment speelde. De wonderbaarlijke gebeurtenissen in de Hedwigepolder. De ontpoldering, de afbraak van prachtige boerderijen, het verwoesten van cultuurland dat generaties lang bewerkt was tot uiterst vruchtbare grond, het omzagen van complete bomenlanen etc. etc.

Echter niet bij de drieling van Terhole. In de wandelgangen wordt wel eens gefluisterd dat de drie zussen over toverkracht beschikken en dat er de meest vreemde dingen gebeuren rondom hun hoeve, landwinkel en land. Wat er van waar is weet niemand. Maar het zijn wel hardnekkige geruchten en iedereen weet dat de zussen, naast groente, fruit en aardappelen, ook toverstokjes verkopen en dat daar van heinde en verre mensen op af komen. Hoe het ook is, de zussen wisten een onteigening van hun thuis en grond te voorkomen. Wat anderen niet lukte lukte hen wel. Hoe ze dat flikten lees je in dit boekje.

Dat verhaal heb ik opgeschreven en verder uitgewerkt. Fantasie en werkelijkheid gaan hier hand in hand. Het werd een modern spookverhaal wat zich kan meten met de oude verhalen. Het is een eerste boekje in een reeks streek,- en spookverhalen die ik nog ga maken. Het tweede boekje is al bijna klaar (De gesel van Axel). Het eerste boekje (De drieling van Terhole) heb ik rijk geïllustreerd met pentekeningen en voor de cover maakte ik een schilderij dat te zien is bij Art Gallery Pot te Axel.

Om het eerste boekje te kunnen laten drukken heb ik €2500,- nodig. Daarvoor heb ik een crowdfunding campagne opgezet via Kickstart voor de Kunst. Die campagne start op 1 September aanstaande. Dan gaat de pagina bij ‘Voor de Kunst’ on-line en kan er gedoneerd worden om dit project mogelijk te maken. Het moet de start worden voor meer boekjes met streek,- en spookverhalen uit Zeeuws Vlaanderen.

Op 10 oktober zal voor de donateurs van de crowdfunding campagne een boekpresentatie worden gehouden in het Museum van het Land van Axel, ‘Het Warenhuis’ te Axel. Hier ligt het complete geheugen van de streek opgeslagen en tentoongesteld. Er vanuit gaande dat er geen striktere of ergere corona maatregelen van kracht worden zal de boekpresentatie om 14.00 u. beginnen en om 17.00 u. eindigen. De boekpresentatie houdt in dat het verhaal uit het boek wordt voorgedragen door vertelster Sankie Koster. Ikzelf zal de boekjes voor de donateurs signeren en voorzien van een persoonlijke boodschap. Alle bezoekers krijgen ook een rondleiding door het museum waarin alle schatten van de streek in beeld komen. Het museum staat bekend om de prachtige collectie streekdracht.

Wie hier rondloopt zal meteen de sfeer van de streek en haar rijke geschiedenis voelen en begrijpen waarom de streekverhalen hier nog steeds met passie verteld worden. Terhole logt dan wel niet in het Land van Axel, maar in het aangrenzende Land van Hulst, maar de verhalen die ik schrijf en illustreer worden vanuit het Axelse verteld.

Het zijn de verhalen van onze dorpsomroeper die alle verhalen uit de streek kent en ze zo aan ieder luisterend oor door kan geven. Onder de noemer ‘Roeptoeter streekverhalen’ (uut Zeeuws Vlaanderen) gonzen deze verhalen rond. Marco van Avermaete, onze streek-omroeper, zal zelf ook aanwezig zijn bij de boekpresentatie en de hele presentatie op gepaste wijze openen.